Etiketter

måndag 27 maj 2013

Falukorv och potatismos

Potatismos med falukorv.

Potatismos:
4 potatisar=2kr
½ - 1 dl mjölk=1kr
1 msk matfett=0,50kr
1 Kryddmått salt=0,01kr
1 Kryddmått peppar=0,09kr

Ugnstekt falukorv:
200G falukorv=7,50kr
¼ purlolök=3,25kr
1 äpple=3kr

Till formen:
1 tesked matfett=0,15kr

Tillbehör:
¼ gurka=4kr
Klippt persilja=

Total kostnad=21,50kr


Arbetsplanering:
Sätt ugnen på 225°.
Koka upp vatten och salt i en kastrull under lock.
Skala, skölj och dela livsmedlet.
Lägg i livsmedlet. Vattnet ska bara precis täcka.
Lägg på lock och låt det koka upp.
Sänk värmen så vattnet sjuder.
Potatis m.m är färdigt när de är nästan mjuka, pröva med provsticka.
Smörj en ugnsäker form med matfett.
Ansa, skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
Skölj, dela, kärna ur äpplet och skär det i klyftor.
Lägg i purjolöken i botten av formen.
Dra skinnet av korven och lägg den i formen.
Skär 8 skåror i korven.
Lägg äppelklyftorna bredvid korven.
Ställ formen mitt i ugnen i ca 20min.
Häll av vattnet.
Mosa potatisen i kastrullen med en potatisstöt eller pressa genom purépress.
Rör i mjölken lite i taget tills potatisen har rätt konsistens.
Häll i matfettet.
Rör eller vispa potatismoset.
Tillsätt klippt persilja, salt och peppar.

Det blir väldigt lätt att lägga upp min måltid enligt tallriksmodellen eftersom det finns bara tre stora delar, korven på en del, potatismoset på en annan och den sista till grönsakerna. De tre delarna är kött, grönsaker och potatis.

I matcirkeln har jag nästan alla delar men för att rätten inte ska bli för stor kan jag inte ha så mycket av varje och jag kunde inte få med något spannmål. Jag har kött, grönsaker, potatis, margarin, mjölk och frukt.

I min maträtt hade jag stärkelse, som är en kolhydrat, i potatisen och gurkan. Jag hade sockerarter i mjölken och sen hade jag fibrer i potatisen också och då har jag alla kolhydrater.

Fett hade jag i mjölken och i det flytande margarinet och det var allt fett jag hade och fett är viktigt för det ger oss energi och lagras som fett lager som vi sedan kan använda.

Protein ger energi och bygger och reparerar kroppens celler. Protein finns i animaliska livsmedel och de produkter jag använde som hade protein i sig var falukorven och mjölken.

Jag valde att göra egen potatismos för att det blir godare än potatismos gjort på pulver och ugnstekt falukorv är godare än stekt, enligt mig. De redskapen jag använde, använde jag för att det fanns inget annat sätt att göra det på, Jag kunde ha mosat potatisen med något annat än en potatisstöt men den gick snabbast att använda. Men purjolöken, gurkan, äpplet kunde jag inte ha skurit med något annat än en kniv.

Jag hade krav produkter för att det är bättre för miljön eftersom det är ekologiskt. Priset för allting blev väldigt lågt och det är ju bra för det blev en god måltid för lite pengar.

Mina två största varor.

Falukorv: Falukorv skapades under 1500-1600 talet när de inflytelserika tyskarna lärde svenskar i Falun gruvorna att göra korv av oxarna som kom från Småland. På 1870-talet började Anders Olsson att röka korven och omkring 1890-talet utvecklades korven till falukorv. Falukorv är korv och är gjord av kött, för att det ska kallas för falukorv måste den ha minst 40% kött men de kan ha mer.

Potatis: Potatismos är potatis som har blivit mosad, med antingen en purépress, en potatisstöt eller något annat redskap man kan mosa med. Man kan även köpa potatispulver som man blandar med mjölk och sedan vispar.

Jag vet inte hur varorna har producerats för jag vet inte vilka varor det var du köpte och var du köpte dem. Men jag antar att det mesta var ekologiskt så det var producerat utan besprutning och olika gifter. Köttet va då gjort på djur som fick gå runt fritt.

Min måltid kostade 21,50 kr. Det som stod för 1/3 av kostnaden var falukorven fast den hade jag inte kunnat byta ut, bara tagit mindre mängd för att det skulle kosta mindre.

Jag hade kunnat vara lite mer miljövänlig när jag gjorde potatismoset, jag kunde ha använt vattenkokaren men jag glömde det. Min maträtt hade grönsaker vilket är bra för ens hälsa, den innehåll protein, kolhydrater och olika fetter vilket också är bra för hälsan eftersom kroppen behöver alla de näringsämnena.


Min maträtt blev hyfsat billig tror jag, det kunde ha blivit dyrare i alla fall, fast jag är inte säker, 21kr låter som lite för en hel maträtt. Jag tyckte maten såg god ut när jag hade lagt upp det, Det luktade gott och var riktigt gott att äta. Korven hade en bra konsistens, man kunde skära i den lätt men den var inte mjuk och potatismoset var inte klumpigt och hade en väldigt bra konsistens.


fredag 24 maj 2013

Protein och fetter

Fetter

18. För att det håller oss varmt och det skyddar mot stötar och slag.
19. Det finns för att nya växter ska kunna gro.
20.
21. omättade och fleromättade brukar vara flytande. Ju hårdare ett fett är desto mer mättade fettsyror brukar det ha.
22. För att fetter är energirikt och fett behövs när kroppen ska skapa nya celler och vi får bara vissa vitaminer genom fett.
23. Fett i nötkött, Mjölkfetter och kokosfetter.
24.  Rapsolja, solrosolja och oliverolja.
25. Kokosfett, palmolja eller smör.
26. Transfetter.
27. För att mättat fett innehåller mer kolesterol som t.ex kan ge åderförkalkning.
28. Härdat fett skapas genom att man tillsätter väte till omättat fett. Det som händer är att dubbelbindningar försvinner och de omättade fettsyrorna blir mättade.
29. Man kan tillsätta kokosfett, palmolja eller smör.

30. Muskler, hud, hår och naglar är uppbyggda av protein.
31. Hemoglobin.
32. Aminosyror.
33. Svavel, fosfor och kväve.
34. Animaliska livsmedel, ägg, mjölk, fisk.
35. För det innehåller mycket protein.
36. För att protein stelnar av värme för att aminosyrorna i kedjorna fastnar i varandra och protein koagulerar.
37. För det finns aminosyror som kroppen inte kan tillverka så om man äter olika proteiner får man i sig dem.
38. De måste planera noga så att de får i sig alla aminosyror de behöver.

39. För att aminosyror när de blir varmare koagulerar och det är betyder att de stelnar.

onsdag 22 maj 2013

Språk uppsats

Många säger att språket är en del av ens identitet. Jag håller med och nu ska ni få veta varför.  

Chattspråk, varför använder vi det och vad är bra och dåligt med det?

Chattspråk för mig är bara en massa förkortningar för dem som har bråttom eller som är lata t.ex lol står för laugh out loud om man tycker något är roligt, wtf står för what the fuck om man tycker något är lite udda eller konstigt.

Jag tror de flesta använder chattspråk för de orkar inte skriva allting, man vill att det ska gå snabbare. Anledningen till att jag tror det är för att man använder bara chattspråk när man inte orkar svara med hela ord eller meningar t.ex när man smsar någon kanske man inte orkar skriva en lång text på mobilen så man kortar ner den med förkortningar i texten. I spel så använder man olika förkortningar för det går snabbare att skriva lol än om man skulle skriva hahahahha  eller laugh out loud.

Det som är bra med chattspråk är att det går snabbare att kommunicera men man kan använda det så mycket att man slutar använda de riktiga orden och istället använder förkortningar när man skriver och pratar med folk och folk som inte är vana vid chattspråk kanske inte förstår allt.

Olika förkortningar som finns:

MMORPG: Massively multipleyer online role plaing game.
MOBA: Multiplayer online battle arena.
RTS: Real-time strategy.
Lol: laugh out loud.
WTF: What the fuck.
GTFO: get te fuck out.
Lmao: laughing my ass off.
Rofl: Rolling on floor laughing.
ROFLMAO: Rolling on floor laughing my ass off.
Afk: away from keyboard.
Ffs: for fuck sake.
Ftw: for the win.
Det finns många fler men detta är några av de mest använda på internet.  

Nu till svordomar, vad är de till för och vad är bra och dåligt med dem?

Svordomar för mig är ord som är starkare och mer känslomässiga än vanliga ord, t.ex när man skadar sig kanske det inte räcker att säga ’’AJ!’’, utan man behöver något som kan uttrycka ens smärta så man kanske skriker ut, fuck, fan, jävlar eller någon annan svordom. Om jag skadar mig kanske jag säger:

-Fuck mitt knä!

Eller om jag vinner på dota:

-Fuck yes vi vann!

För det är mer känslor i de orden och beroende på vilket sammanhang man sätter svordomar i kan de ge olika känslor som jag visade, för gav de smärta sen glädje i de två meningarna.

Det som är bra med svordomar är att man kan uttrycka sina känslor fast det kan bli dåligt om man använder svordomar mot någon eftersom de har så starka känslor i sig. Så man ska vara försiktig så man inte attackerar någons personlighet genom att kalla dem hora, bög eller något annat.

Jag själv använder svordomar när jag blir arg eller skadar mig bara för det finns inga andra ord som kan uttrycka mina känslor då men i vissa miljöer använder jag inte svordomar t.ex vid vuxna eller en fin fest och det är vad en sociolekt är.

En sociolekt i mer detalj är en dialekt som man bara använder med en viss grupp människor t.ex med mina vänner svär jag och använder slang och chattspråk medan jag inte svär eller använder slang när jag är med mina föräldrar eller småbarn. Att använda en sociolekt är att anpassa sig till sin omgivning och använda det språket som passar för situationen.

I helhet så är det mitt språk säger om mig att jag är på internet mycket för jag använder chattspråk ofta, jag svär men bara för att uttrycka känslor om någon gör mig arg, är störig eller om jag skadar mig och jag har olika grupper med vänner där jag använder olika sociolekter.


Slutligen kan jag säga att chattspråk används för att man blir lat ibland eller inte hinner skriva fullständiga ord, svordomar används för att uttrycka starka känslor och sociolekter används för att man ska kunna dela in alla man känner i grupper så att man inte pratar likadant med alla utan man använder olika ord med olika människor så man får lite variation i sitt språk och för att man ska ha någonting som man bara använder med några människor vilket gör det speciellt.

fredag 17 maj 2013

No frågor

1. Förklara cellandning, hur funkar den och vad händer i cellandning som är viktigt för oss?. (E-A)
2. Förklara fotosyntes, hur funkar den och vad händer i fotosyntes som är viktigt för oss? (E-A)
3. Varför är kolhydrater viktiga för kroppen? (E)
4. Var finns kolhydrater, i vilka livsmedel?