Koka vatten
Syfte: Syftet med laborationen var att ta reda på vilken temperatur vatten börjar koka på.
Materiel: Bägare, brännare, trefot, nät till trefot, vatten och termometer.
Utförande: Vi fyllde en bägare med vatten och sen satte vi den på en trefot. Vi värmde vattnet med en brännare och på samtidigt skrev vi ner temperaturen varje minut.
Resultat: Det som hände var att vattnet började koka vid 100°. Det steg ungefär 10° varje minut fram tills det började koka då det knappt steg.
Tid | Temperatur |
1min | 43,6 |
2min | 56,0 |
3min | 66,7 |
4min | 75,3 |
5min | 83,7 |
6min | 92,5 |
7min | 99,2 |
8min | 102,7 |
9min | 103,9 |
Slutsats: Jag tror det blev som det blev för att vattens kokpunkt är 100°. 103° blev det för att termometern nuddade bottnen som klarade mer än 100° men det gör inte vatten.
Felkällor: termometerna kunde ha visat fel, man kan ha tagit fel på tiden om man inte hade någon klocka. Vattnet hade kunnat bubbla upp i ditt face.
Förbättringar: Vi kunde ha på något sätt fått termometern att vara några millimeter ifrån bottnen istället för att vara på bottnen.
Det var tydliga resultat så att man förstod.
SvaraRadera