Syfte: Att se hur äppelbitar bryts ner i olika sorters jord
på en vecka.
Hypotes: Jorden som vi hittade vid dammen hade maskar fast
inget gräs, så våran hypotes om den situationen är att maskarna använde mycket
av näringen i jorden och det växte inget där för att träden blockerade
solljuset. Vi tror att det är denna jord som kommer bryta ner äpplet
långsammast eftersom den inte är särskilt näringsrik.
Sågspånen som vi har en av jordarna härstammar från ett träd
och har därför fler organismer än de andra som kan bryta ner äppleklyftan.
Material:
4 krukor
4 äppleklyftor
4 olika jordar
Sågspånsjord
2 Blomjord
Lerjord
Tejp
Genomförande: Vi tejpade bottnen på 4 olika bägare så att
jorden inte skulle ramla igenom. Vi hämtade jord från olika geografiska platser
runt Gunnesboskolan. Vi förvarade sedan dessa jordar i 4 olika bägare och efter
detta lade vi ner en äppelklyfta i varje bägare. Vi lät sedan bägarna stå i en
vecka.
Resultat:
Blomgjord – Äppelbiten i blomjorden är den med degraderade.
Den har brunast kanter och är felaktigt mjuk.
Sågspånsjord - Den är näst minst degraderad. Den är lite
brun på ena sidan och dens vätskenivå har sjunkit drastiskt.
Lerjorden – Äppelbiten i lerjorden är den där vi kan se
minst degradering p
Plantagejorden – Äppelbiten i plantagejorden är näst mest
degraderad och den är den näst brunaste och både plantagejorden och blomjorden
luktar exkrement.
Slutsats: Blomjorden och plantagejorden bryter ner äpplena
snabbast för att jorden innehåller redan många organismer som kan bryta ner
biten till sitt näringsrika förstadie.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar