Etiketter

måndag 13 februari 2012

Labbrapport

Syfte: Syftet med laborationen var att se hur vitt ljus bryts i ett prisma.
Materiel: Lampa, optiskbänk, prisma, färgfilter, spänningskub, sladdar, lodrätspalt, spalthållare, lins +10, prismabord, en vägg.


Utförande: Vi satte fast lampan på den optiska bänken och sen satte vi en lins 10cm ifrån och en lodrätspalt och en spalthållare 15cm ifrån lampan och sen ett prismabord och ett prisma 23cm ifrån lampan. Efter en stund satte vi ett färgfilter istället för den lodrätaspalten.


Resultat: Det som hände var att det blev en regnbåge när man inte hade ett färgfilter men när man hade det så var det bara den färgen som syntes.


Slutsats: När vi hade linsen och spalten i så såg man ett spektrum där rött böjdes minst eftersom den hade längst våglängder, den violetta böjdes minst för den hade minst våglängd och man såg allt ljus för att vitt är alla färger och reflekterar då tillbaks alla färger.
När vi hade i det röda filtret så kom det bara rött ljus och det blåa absorberades in i det röda för att det kom bara rött ljus och när det blåa träffar så absorberas det bara. Samma sak med det blåa filtret bara att det är det röda som absorberas.
©®™


Felkällor: Det som kunde ha hänt var att prismat skulle ha kunnat gå sönder eller fått en repa. Lampan hade också kunnat gå sönder.


Förbättringar: ??????????

1 kommentar:

  1. Jag att du hade långa texter och det var bra.

    Ett minus var kanske att du inte hade skrivit någon förbättring.

    SvaraRadera