Etiketter

torsdag 6 februari 2014

Mentalträning

Mental träning syftar på att man t.ex. i idrott utför den fysiska uppgiften i sina tankar och detta ska då förbättra motorik, reducera nervositet och stress. Mental träning har varit ett intresse redan i början av 1900-talet men det blev ett mer allmänt uttryck 1970.

När mental träningen började användas var det avsett att man skulle göra en mental repetition av en fysisk aktivitet men numera finns det ett antal metoder som är till för att ge bättre motorisk förmåga och bättre beteende.

Begreppet mental träning är en samling av olika tekniker som ska hjälpa till med att utöka, förstärka och identifiera önskade tankar och beteenden. Mental träning kan innehålla visualiseringstränings, målbildsträning, koncentrationsträning, anspänningsträning, motivationsträning och självförtroendeträning.

De inre förhållandena i mental träning är koncentration, perception, tänkande, motivation och känslor.

T.ex. så kan man träna sin disciplin genom mental träning så att man kan koncentrera sig på något utan att bli distraherad av något och att koncentrera sig på något innebär att man riktar sin perception mot något specifikt. Mental träning kan även hjälpa dig med kontrollen av dina känslor om något händer eller om du blir nervös.

Min åsikt om mentalträning är att det är ett bra sätt att gå igenom vissa detaljer i något om du redan kan utföra den. Jag har själv gjort det här förut när vi gjorde en övning på fotbollen eller när jag spelar spel och vill bli bättre på en aspekt i spelet, då kan jag ta en paus och tänka på vad jag behöver bli bättre på. Det finns inget dåligt med mental träning eftersom det kan bara förbättra din prestation.

Källor:

Mental träning. http://www.ne.se/lang/mental-träning, Nationalencyklopedin, hämtad 2014-01-23.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar